De basta Bende

De kindergemeenteraad in Hasselt is compleet passé. Vanaf nu nemen kinderen zelf het heft in handen en kiezen zij – onder de noemer ‘Basta Bende’ – de hot topics die ze onder de aandacht willen brengen. Kinderen maken het nieuws dus. Onder begeleiding van Villa Basta, de cultuurwerkplaats voor jongeren, trekken ze zelf de straat op. Gewapend met microfoon en camera. Op zoek naar antwoorden op hun vragen. Met leuke acties, zoals een schuifaf bouwen in de stationshal, ijveren ze tegelijkertijd voor een kindvriendelijke stad. 


redactie Basta Bende
Er zijn vele acties in klasverband met 6e studiejaar van de Hasseltse scholen, maar een tiental hypergemotiveerde jonge journalisten komt ook iedere eerste woensdagnamiddag van de maand (van 13.30 tot 17 uur) samen bij Villa Basta aan de Schipperstraat. Ze brainstormen, filmen, interviewen, monteren… en zwieren de filmpjes dan vliegensvlug op hun website www.bastabende.be. Hun reportages zijn ook te zien en te horen op TVL en Radio 2. Bekijk hier hun foto's. 

Blijf op de hoogte en volg hun website bastabende.be

Je merkt het, de Basta Bende stapt altijd recht op doel af en schuwt geen vragen. De resultaten zijn tegelijk duidelijk, tof, speels en verrassend.

   
   
  De Bastabende redactie vindt dat er te weinig speelruimte is voor kinderen in het stadscentrum. Omdat ze vinden dat alle kinderen kosteloos moeten kunnen genieten van aangename buitenactiviteiten, gingen ze een kijkje nemen op een evenement dat er gerust wat vaker mag zijn. ‘DE BUITENSPEELDAG’
Op www.bastabende.be kan je zien hoe de Basta Bende de stad in trok, om te gaan koffiekletsen met passanten in het centrum. ‘Zo breng je Hasselaren dichter bij elkaar, niet door Twitter of Facebook’, klonk het achteraf.
In een ander filmpje buigen ze zich over graffiti, die volgens hen in vele gevallen top is, maar soms ook een flop. Daarom stelt de Basta Bende voor om in de stad een mobiel kribbelkrabbelbord te plaatsen, waarop mensen zich kunnen uitleven  
Een andere keer trokken ze de stad in ter hoogte van de tt-wijk, om ‘al die serieuze shoppers aan het lachen te brengen’. Dat deden ze door hen ouderwets te laten… hinkelen. ‘Want tussen winkelen en hinkelen is er maar één letter verschil’, kirden ze.  De volwassenen lachten vrolijk mee. Missie geslaagd!