gezinswandelingen in het stadscentrum

Er is een uitgebreid aanbod van gezinswandelingen in de binnenstad.
Dit zijn echte aanraders voor een toffe namiddag met het ganse gezin.

1. MP3 route 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'

van 8 tot 12 jaar
stadscentrum
1 euro

Een geheimzinnige stem neemt je mee op een tocht langs de mooiste plekjes van Hasselt. Hij vertelt grappige, spannende en griezelige verhalen op kindermaat die je op een andere manier naar de stad laten kijken. Zo zie je dingen die andere mensen niet zien. Onderweg los je ook enkele opdrachten op. Zet de luisterroute gratis op je smartphone, tablet of mp3-speler: download via www.hetstadsmus.be of je kan een MP3 speler huren in Het Stadsmus voor 1 euro tijdens de openingsuren.
Meer info: Het Stadmus (Guido Gezellestraat 2 – hetstadsmus@hasselt.be- 011/ 23 98 90 – www.hetstadsmus.be)
 

2. Kindergocarts en fietsen

vanaf 1 jaar
gratis

Aan de achterkant van het stadhuis op het groenplein leent dienst preventie zowel kindergo-carts voor peuters en kleuters uit als fietsen voor volwassenen. Dit kan dagelijks van 9u tot 17u30 (zaterdag vanaf 10u) en is volledig gratis.
Meer info: dienst preventie stad Hasselt ( Groenplein 1- huisvanpreventie@hasselt.be - 011/ 23 94 69)

 

3. De Knibbel Knabbel Tocht

van 6 tot 12 jaar
stadscentrum
6 euro / per persoon
Een lege picknickmand? Die moet gevuld worden! Ga op tocht door de stad en verzamel een volledige picknick door de vraagjes op te lossen. De antwoorden leiden je naar toffe adresjes waar je allerlei lekkernijen bij elkaar kan sprokkelen. Is de mand vol? Kies je favoriete picknickplaats op de kaart en laat het eetfestijn beginnen!
Meer info: dienst Toerisme Hasselt  (Maastrichterstraat 59 - toerisme@hasselt.be- 011/ 23 95 40 - www.hasselt.eu)

4. Pret in het Literair Museum

van 6 tot 15 jaar
Literair Museum- Bampslaan 35
kostprijs afhankelijk van keuze

Boekenwurm of letterleek? In het Literair Museum vindt iedereen zijn favoriete verhaal. Het is een uitgelezen plek om op een aangename manier in contact te komen met boeken en illustraties. Hier zijn ook leuke tentoonstellingen waar je met het ganse gezin naar toe kan gaan. Kinderen en tieners krijgen de kans om op een actieve manier met opdrachten de tentoonstellingen te verkennen. Een echte aanrader!
* Verhalenreis. De mooiste verhalen van Astrid Lindgren geïllustreerd door Marit Törnqvist (5 tot 15 jaar)
* Wonderwerk (6 tot 15 jaar)
* Giftige appels op gouden bordjes: de 7 koffertjes (5 tot 12 jaar)
* Giftige appels: de speurtocht (13 tot 15 jaar)
Meer info & openingsuren: www.literairmuseum.be

 

5. Mussenkussen

van 6 tot 12 jaar
Stadsmus - Guido Gezellestraat 2
2 euro

"Wat leuk!" "Zeer originele opdrachten, we komen dit nog eens doen!" "Zo'n toffe rugzak zou ikzelf ook wel willen." Dit schreven kinderen in het gastenboek van Het Stadsmus over het Mussenkussen.

Ga op ontdekking in Het Stadsmus met een mussenkussen op je rug! Dit kussen is geen gewoon kussen: het is niet alleen een kussen om op te zitten tijdens het oplossen van opdrachten of het luisteren naar verhalen, maar in het kussen zit allerlei leuk spelmateriaal dat je nodig hebt om de opdrachten te kunnen uitvoeren.  Sus, de stadsmus, woont al jaren in de stad en kent Hasselt op zijn duimpje. Hij vertelt je verhalen over de stad, geeft je opdrachten en laat je zo kennismaken met het museum. Je ontdekt er een klein kanon, uithangtekens, loopt mee in een processie en ontdekt welke inwoner van Hasselt maar om de 7 jaar naar buiten komt. Wedden dat jij hierna ook alles over Hasselt weet? Duur: ongeveer 1,5 uur.
Het Stadmus (Guido Gezellestraat 2 – hetstadsmus@hasselt.be- 011/ 23 98 90 – www.hetstadsmus.be)

6. Hendriks geheimen

van 6 tot 12 jaar
Abdijsite Herkenrode - Herkenrodeabdij 4
gratis (tot 12 jaar)

Help! De bekende middeleeuwse schrijver Hendrik van Veldeke wil je de geheimen van de abdij van Herkenrode vertellen. Maar omdat hij al zo oud is, heeft hij wat gaten in zijn geheugen gekregen. Kan jij hem helpen om zijn herinneringen terug te krijgen? Zoek de opdrachten en los ze op. Zo ontdek je op een speelse manier de geschiedenis van Abdijsite Herkenrode.  Opgelet!
Meer info & openingsuren: Abdijsite Herkenrode  (Herkenrodeabdij 4 - 011/23 96 70 - abdijsiteherkenrode@hasselt.behttp://www.abdijsiteherkenrode.be)

7. Op stap met de eenhoorn

van 3 tot 6 jaar
Abdijsite Herkenrode - Herkenrodeabdij 4
gratis (tot 12 jaar)

Hoorntje, de schattige eendhoorn handpop, vertelt je alles over de geschiedenis van abdij herckenrode aan de hand van magische verhalen en kleine opdrachtjes. Draaien met een tol, verkleden als ridder of prinses, puzzelen, en nog zoveel meer.
Meer info & openingsuren: Abdijsite Herkenrode  (Herkenrodeabdij 4 - 011/23 96 70 - abdijsiteherkenrode@hasselt.behttp://www.abdijsiteherkenrode.be)

8. 't Plezante Potenpad

van 2 tot 10 jaar
Domein Kiewit - Putvennestraat 108
gratis

’t Plezante Potenpad', garandeert 2 km kind- en buggyvriendelijk wandelplezier op Domein Kiewit. Jonge kinderen maken op een leerrijke, maar speelse manier kennis met de natuur en de dieren die erin leven. Wandelen is gezond, maar de jonkies willen ook ontdekken en ravotten. Daarom werd er ook een klauterconstructie, een boomstammenpad en een kamergroot nest van gevlochten wilgentakken gebouwd. Zelf in een vogelnest kruipen of proberen verder te springen dan een hert: op verschillende plekken kan je je aan leuke opdrachten wagen. De route staat aangeduid op het algemene grondplan van het domein en wordt op het terrein uitgezet met oranje vlagjes.
Meer info: Domein Kiewit (Putvennestraat 108 - 011/21 08 49 - kiewit@hasselt.behttp://www.jeugdhasselt.be/kids)
 

9. picknicken in het Park

Geniet van een zomerse picknick met de ganse familie tijdens de zomervakantie in één van de Hasseltse parken en natuurdomeinen:

  • stadspark (met een spelletje Krolf)
  • Kapermolenpark ( met een optreden van parkies op donderdag)
  • Domein Kiewit ( met een bezoek aan de dieren)
  • Abdijsite Herkenrode (met een actieve zoektocht voor de kids)
  • of één van de zovele speelpleintjes in Hasselt!

Smakelijk!